samedi 5 février 2011

los nòvis...seguida

Avètz aquí una pichona mapa per veire ont es Mexicò, que sa capitala uèi s'apèla Mexico D.F. (distrito federal... per çò qu'es coma la grand fraire del Nòrd un estat federal...mas ne dobti pas que totes coneissètz la geografia e tanben l'istòria...)
http://www.wikipedia.org/ o http://www.mexique-voyage.com/
Es a la plaça qu'ocupa Mexico D.F. que s'èra bastida la ciutat de Tenochtitlan al sègle XIV sul lac Texcoco. Es la legenda de la figuièra de barbaria amb l'agla dessús que teniá la sèrp dins lo bèc e l'istòria dels Aztecas. Es l'airal del conte dels nòvis que n'anam seguir lor aventura.

 Se vos sovenètz:  Popo, nòstre eròi, se'n èra anat a la guèrra e aviá daissada son aimada, la princessa.....
Fin finala, los guerrièrs aztècs foguèron victorioses e se preparèron per dintrar a la capital. Mas l'òme qu’èra gelós de Popocatépetl se’n anèt lo primièr. Partiguèt a fum e arribèt dos jorns abans los autres. Còp sec anoncièt que lo brave Popocatépetl èra mòrt e qu’èra el l’eròi de las darrièras batèstas. Per aquela rason  èra el lo que debiá èsser l’òme de la princesa e l’emperator seguent.
Pecaire! Quina catastròfa!!! La pobre princes èra tan trista que se voliá morir.
L’emperator el tanben èra plan triste per çò que cresiá que lo guerrièr disiá la vertat e pensava que Popocatépetl èra mòrt.
Lo jorn seguent se faguèt una fèsta granda per festejar la victòria e lo maridatge de la princesa e del  guerrièr gelós.
Ailàs! Mon paure amic Popocatépetl!
E tombèt mòrta per tèrra.
A aquel moment los guerrièrs aztècs dintrèron dins lo castèl e Lo gojat corriguèt vèrs l’emperator per li anonciar:
-Avèm vençut l’enemic. Es ora de que nos maridèm coma promés.
Un silenci de mòrt s’espandiguèt e totes agachèron cap a la princesa.

La fin: un autre jorn!!! que cal pas abusar de las bonas causas!!!!!!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire