vendredi 18 février 2011

los nòvis....

abans de conéissser la fin de l'aventura de Popo e Ixi, vos vòli parlar un pauc de la lenga dels Aztècs: lo nahuatl. Es una lenga qu'agafa de mots per ne fargar de novèls. Popocatépetl es lo molon de  pèiras que fuma ( popoca: fumar) e tepetl (contraccion de tetl e petl) es lo molon de pèiras. Ixtaccihuatl es la dòna (cihuatl) blanca coma la sal (ixtac). Los qu'an agachat lo film "la sèrp emplumda" sabon que Quetzalcoatl es  la sèrp (coatl) e lo quetzal, l'aucelon pichon amb sas plumetas polidetas de color (que los emperators se'n fasián de  mantèls pus presats que l'aur que venguèron cercar e raubar los espanhòls en 1529).
 M'agaradriá de vos contar maitas causas de Mexicò qu'aqueste an 2011 es lo centenari del crit de Zapata: "Tèrra e Libertat"....mas es pas lo luòc...

Vaquí los nòvis:
Quand veguèt que son aimada èra mòrta, lo jove se precipitèt a son costat e la prenguèt dins sos braces. Plorava e disiá:
-Duscas a la fin del mond demorarai a ton costat, te daissarai  pas pus.
Alara lo valent capitani soslevèt lo còrs de la princesa e lo menèt plen de tristesa e de dolor a las montanhas pus nautas. La pausèt doçament sus un lièch de polidas flors e s’assetèt prèp d’ela per la velhar.
Los jorns passèron. “Popo” demorava totjorn sens bolegar, jagut al costat de “Ixy”. Esmoguts per un amor tan bèl, los dieus decidiguèron de transformar los nòvis en volcans.

 “Ixy” es alongada, amb lo cap blanc, plan suauda. Mas de còps que i a, “Popo” tremola e de son còr gisclan de lagremas de fuòc que davalan lo long de son còrs. Alara tota la vila agacha las montanhas amb crenta per que sap que “Popo” se plora per son aimada princesa.

- e cric e crac lo conte es acabat...

En 2000, Popo o Don Goyo coma li dison los estatjants, amb sos 5 452 mètres de nautor e aluènhat qu'es de la ciutat de 60 kilomètres, se sentiguèt plan triste e se metèt a plorar. Plorèt tan fòrt e se saquejèt tan que daissèt tombar una pluèja de cendre.

2 commentaires:

  1. Poiràs nos contar encara un pauc l'istòria de la lenga l'occitan es pas la sola lenga ont los mots son pegats,es pratic e sovent amusent . Quantes mots son agafats ensems? pòlit conte.

    RépondreSupprimer